Guia ràpida: normativa de transport dejeccions ramaderes a més de 10 km i GPS


El passat 19 de març del 2018 va entrar en vigor la normativa que obliga als ramaders que facin transport de les dejeccions ramaderes a més de 10 km a portar un dispositiu GPS que reculli en temps real les dades de posició i les enviï al DARP. En aquesta guia podràs saber si t’afecta aquesta normativa i com adaptar-t’hi. No t’ho perdis!

Com m’afecta la normativa?

La normativa afecta als equips de transport de dejeccions ramaderes que realitzen aplicacions a més de 10 km. Tot i que el dispositiu GPS ha d’estar instal·lat a la cuba o remolc de la persona que fa el transport, la responsabilitat que es registrin correctament les dades i s’enviïn al DARP és del ramader. D’aquesta normativa se’n va començar a parlar al 2014, però se n’han anat fent modificacions amb el temps:

  • ORDRE ARP/210/2017, de 8 de setembre
  • ORDRE AAM/66/2015, de 25 de març
  • ORDRE AAM/312/2014, de 15 d’octubre

Com es mesuren els 10 km?

Els 10 km són en línia recta, des de la granja. És a dir, si en un radi de 10 km de la granja, hi tens tots els camps, no estàs obligat a instal·lar el GPS.

El sistema de guiat GPS que porto a la cabina del tractor em serveix per complir amb la normativa?

Aquesta pregunta és molt habitual, ja que un sistema de guiat GPS és una inversió forta i esperem que ens sigui útil pel màxim de feines possibles.

Però els GPS de guiat NO serveixen per complir amb aquesta normativa. Els GPS dels tractors t’ajuden a fer la feina del camp, i tot i  detectar la teva posició, no tenen el programari necessari per enviar les dades al DARP, ni per detectar en quins codis SIGPAC has aplicat les dejeccions.

Ara no transporto a més de 10 km, però en el futur podria estar obligat també a dur el GPS?

És possible. El Departament està enllestint el nou Decret de Fertilització i Dejeccions Ramaderes, que està previst que es publiqui a finals del 2018. En aquest article expliquem algunes de les novetats que inclourà el nou decret. Aquest nou decret podria ampliar l’obligació del GPS en els casos següents:

  • Quan les dejeccions procedeixen d’explotacions ramaderes que generin més de 2.000 kg de nitrogen en còmput anual (segons coeficients estàndard), sempre que es traslladin a més de 5 km de l’explotació d’origen. En algunes jornades del Departament s’ha afirmat que s’exclouria aquest punt del nou decret. 
  • Quan el transport de les dejeccions es porti a terme per una persona diferent del titular de l’explotació ramadera de procedència de les dejeccions o del titular de l’explotació agrícola on s’apliquen les dejeccions. Això vol dir, que totes les empreses de serveis que es dediquin al transport de purins, hauran de portar el GPS. 
  • Quan les dejeccions tinguin com a destinació una instal·lació d’emmagatzematge en destinació o un apilament temporal.
  • Quan les dejeccions tinguin com a origen o destinació un gestor de residus.
  • Quan les dejeccions procedeixin d’explotacions situades en zona vulnerable que segons el seu pla de gestió s’apliquen en zona no vulnerable.

Transporto dejeccions a més de 10 km: què he de fer?

  1. Aconseguir el teu codi GPS: Cada titular d’explotació ramadera s’ha de donar d’alta al sistema del DARP sol·licitant el “codi GPS”. Aquest codi s’ha d’incloure a tots els transports/aplicacions que facis que requereixin traçabilitat GPS. És un tràmit que es pot fer online amb certificat electrònic. En aquesta guia del DARP podràs veure com fer-ho.
  2. Contactar una empresa acreditada pel DARP de software GPS pel transport de dejeccions. A Agroptima som una empresa acreditada i si necessites més informació et podem assessorar trucant al 675 90 84 49.
  3. Que l’empresa instal·li a la teva cisterna o remolc els aparells per dur la traçabilitat en temps real: la instal·lació dels equips d’Agroptima és fàcil i senzilla, entre 2 i 4 hores pots tenir els teus equips preparats per complir amb la normativa.

Com serà l’aparell que duré instal·lat a la cuba o remolc?

La normativa del DARP fa especial incidència en que dins del sistema (remolc, cisterna, tractor o camió) sempre ha d’haver-hi una part de hardware fixada (sensors i/o antena GPS). Els sensors/GPS de presa de dades han d’estar lligats a la posició real dels equips i al moment de realització de les tasques de càrrega, descàrrega i aplicació. La solució que t’oferim a Agroptima consta de sensors que van sempre a la cuba o remolc, i que no requereixen de cap manipulació per part del tractorista.

A més, segons el DARP aquesta instal·lació inclourà un precinte que pugui demostrar si el sistema ha estat manipulat inadequadament per part de l’interessat un cop feta la instal·lació.

Quines dades vol rebre el Departament?

Com es calculen els kg de N que transporto?

Pots estimar la concentració de Nitrogen dels teus fems o purins a través de les taules de coeficients estàndards del DARP. Una manera més ràpida de trobar-ho, és buscar-ho al teu Pla de Dejeccions Ramaderes, on segons el tipus de bestiar, capacitat i maneig de la granja, ja ho trobaràs calculat.

Estic obligat a portar conductímectre?

Tal i com s’explica al punt anterior, de moment, no és necessari l’ús de conductímetre per enviar les dades d’aplicacions de purins o fems amb el sistema GPS al DARP. N’hi ha prou en tenir en compte els càlculs estàndar. Ara bé, és possible que a partir de l’aprovació del nou decret a finals d’anys, l’ús del conductímetre es faci obligatori a la majoria de cisternes de purins.

A Agroptima t’ho posem fàcil:

Des d’Agroptima estem al dia dels canvis constants i reptes normatius que van apareixent en l’agricultura, per aquest motiu hem treballat per tal d’oferir-te una solució senzilla i pràctica. El nostre sistema instal·la uns sensors i una petita caixa per processar i enviar la informació al DARP a la teva cuba o remolc. Tant la càrrega com la descàrrega, així com tota la informació que s’ha d’enviar al DARP es detecta automàticament i tu no has de teclejar res ni portar més pantalles ni botoneres a la cabina del tractor.

Posa’t en contacte amb nosaltres i t’explicarem quina és la millor solució pel teu cas!

Ens pots escriure a info@agroptima.com o trucar al 675 90 84 49

 

FONTS FOTOGRAFIES

Foto portada: TrelleborgAgri

+No hay comentarios

Añade el tuyo