Què és la DAN i com fer-la?


La Declaració Anual de Nitrogen (DAN) és un nou tràmit que hem de fer els agricultors i ramaders a partir d’aquest any 2020. És un tràmit de presentació obligatòria al DARP, que cada titular d’explotació pot fer ell mateix des de l’ordinador de casa. En aquest article t’expliquem els punts bàsics per fer-te tu mateix la DAN.

Què és la DAN?

La DAN és la Declaració Anual de Dejeccions Ramaderes i Fertilitzants Nitrogenats. És un nou tràmit obligatori que apareix amb l’aprovació del nou Decret de Fertilització (153/2019) el passat mes de juliol del 2019. Aquesta declaració s’ha de presentar cada any al DARP, i la manera de fer-ho és a través d’una aplicació web que ha habilitat el mateix Departament. D’aquesta manera, l’administració pot creuar la informació que rep i detectar incompliments de la normativa en matèria de fertilització. 

En definitiva, la DAN és un resum del llibre de fertilitzants nitrogenats o del llibre de dejeccions ramaderes, que molts agricultors i ramaders ja estaven obligats a fer fins ara, però que només s’havia de presentar a l’oficina comarcal en cas de tenir una inspecció. Ara això canvia, i cada any s’haurà de presentar aquesta informació resumida amb la DAN, telemàticament al DARP. 

Estic obligat a fer la DAN?

Una novetat del nou decret és que amplia considerablement el nombre d’explotacions agrícoles que han de dur al dia el llibre de fertilitzants, i també a presentar la DAN. Si estàs obligat a fer el llibre de fertilitzants, també ho estàs a presentar la DAN (ja que com hem dit, la DAN vindria a ser un resum del llibre). A la taula següent pots veure a partir de quina superfície d’explotació és obligatori  portar el llibre de gestió de fertilitzants amb l’antic decret i el nou. 

Decret 136/2019
(antic)
Decret 153/2019
(vigent)
Hivernacle1 ha en ZV0,5 ha
Hortícoles aire lliure5 ha en ZV2 ha
Cultius regadiu25 ha en ZV3 ha
Cultius secà50 ha en ZV4 ha
ZV = Zona vulnerable

A més d’afectar pel tema del llibre, aquestes superfícies també serveixen per saber qui ha de presentar la DAN aquest 2020. 

Com pots veure, les superfícies que estableix el nou decret són tant baixes, que fan que pràcticament qualsevol agricultor professional es vegi obligat a realitzar aquests dos tràmits (llibre de fertilització i DAN).

Per altra banda, recordar que qualsevol titular d’explotació ramadera, també està obligat a complir amb el llibre i la DAN.

Quan he de presentar la DAN?

El període en el que hauràs de presentar la DAN a l’aplicatiu del Departament aquest any 2020 és entre l’1 d’octubre i el 31 de desembre de 2020.

La DAN 2020 haurà de recollir totes les entrades i sortides de Nitrogen de la teva explotació des de l’1 de setembre del 2019 fins al 31 d’agost de 2020.

Quins problemes em puc trobar a l’hora de fer la DAN?

Tramitar-se un mateix la DAN no és difícil. Però has de saber que hi ha 2 parts diferenciades:

1. Origen

S’hi anoten totes les entrades de Nitrogen que hi hagi hagut a la teva explotació, que poden ser:

  1. Dejeccions ramaderes produïdes pel teu propi bestiar. Per tenir aquesta dada, pots agafar els kg de N generats que surten al Pla de Dejeccions Ramaderes de les teves granges. 
  2. Dejeccions ramaderes d’altres granges que apliques als teus camps.
  3. Nitrogen d’abobs químics o orgànics que hagis comprat o tinguis en estoc.

Per exemple, si has comprat 10.000 kg de Triple 15, això vol dir que tens 1.500 kg de N que hauràs d’apuntar a l’aplicatiu com una entrada.

2. Destinacions

En aquest segon apartat s’hi apunten totes les aplicacions de Nitrogen que has fet als teus camps, entre l’1 de setembre de 2019 i fins al 31 d’agost de 2020. 

Aquesta és la part més complexa, per dos motius:

  1. Les aplicacions de Nitrogen s’han d’apuntar en cada recinte del SIGPAC, i com bé saps, molts cops els recintes no coincideixen amb els camps, ja sigui perquè un recinte inclou varis camps o perquè un camp està format per varis recintes.
  2. El Nitrogen aplicat s’ha d’apuntar classificat en 5 categories, que són les següents:
    1. Fertilitzants minerals
    2. Dejeccions ramaderes
    3. Residus orgànics
    4. Fertilitzants orgànics comercials
    5. Aigua de reg

Exemple de la part de destinacions de la DAN, amb les 5 categories d’adob, i els kg de N totals recinte per recinte.

Per exemple, si en un recinte d’ordi d’1ha hi has aplicat 50 kg de N d’abob mineral granulat a la tardor i 100 kg d’N d’abob mineral líquid a la primavera, hi hauràs d’apuntar 150 kg de N aplicats a la columna de fertilitzants minerals. 

Evidentment, com més fraccionades siguin les aplicacions d’adob o més combinacions de diferents tipus de fertilitzants que utilitzem a la nostra explotació, més complicat és fer la DAN.    

Com m’ajudarà Agroptima a fer la DAN?

Agroptima és una aplicació de gestió agrícola que utilizen un gran nombre d’explotacions agràries. A més, està creada per agricultors professionals, el que garanteix que s’adapti perfectament a qualsevol pagès. A l’hora de fer la DAN Agroptima et simplifica les coses així:

1. Importa els camps de la teva DUN

Només cal que et descarreguis els teus camp de la DUNWEB, i et quedaran tots entrats dins del mapa d’Agroptima, tal i com els declares a la DUN.

2. Treballa per camps reals

Ajunta varis recintes SIGPAC que formen un camp, posa-hi el nom amb que tu els coneixes, i despreocupa’t dels codis sigpac. També pots dibuixar els teus camps tal i com els treballes a la realitat.

3. Fes servir el mòbil per apuntar el que vas fent en el teu dia a dia

No esperis a l’últim dia per quadrar les factures d’adob i el Nitrogen de la granja als teus camps. Ves apuntant cada dia els kilos o m3 de purins, adobs o fems que apliques a cada camp, i així al final serà més fàcil que tot encaixi.

4. Tens molts camps? No et preocupis

Els tindràs tots entrats en un mapa al teu mòbil. Només cal que marquis amb el dit els que has treballat.

Quan arribi l’1 de setembre, només hauràs d’entrar al teu compte d’Agroptima i descarregar-te una fulla amb totes les destinacions del teu N a cadascun dels recintes SIGPAC, a punt per carregar-la a la web del DARP. Consulta aquest vídeo per veure com es fa.

5. Tens algun dubte? Nosaltres t’ajudem!

Tindràs un assessor/a que podràs contactar per telèfon, whatsapp o xat per qualsevol dubte que tinguis.

Si tens ganes de probar Agroptima gratuïtament, sense cap compromís, registra’t i comença a treballar-hi!

A més, Agroptima no només t’ajuda a fer la DAN. Et servirà per fer el quadern de fitosanitaris, el llibre de fertilitzants nitrogenats, l’esborrany de la DUN i moltes coses més!

2 Comentarios

Añade el tuyo
  1. 1
    Nuria

    Bon dia, i els que no hem posat nitrats en les nostres finques, com ho hem d’anotar a la DAN?
    No trobo una pestanya on hi pugui posar-ho, em demanen “identificador d’origen” i m’estic fent un embolic…
    Gràcies!

    • 2
      Maria Franquesa

      Bon dia Núria!
      Ho hem preguntat als nostres enginyers i em diuen el següent:
      És obligatori presentar la DAN, per tan aquesta s’ha de presentar a zero. L’únic que has de tenir en compte és anotar una especificació o observació al llibre de fertilitzacio on expliqui perquè no s’ha fertilitzat i els seus motius. Això es per si tinguessiu una inspecció, que ho tingueu preparat.
      I recorda que Agroptima et pot ajudar en la presentació de la DAN i d’altres informes.
      Que tinguis un bon dia!

+ Publica un comentario